Przygotowany przez nas album powstał z czystej pasji, z rodzinnych rozmów o przeszłości i z szacunku dla dokonań minionych pokoleń piławian. Pocztówki prezentowane w tej publikacji pochodzą w większości z prywatnej kolekcji Lecha Przerwy. Siegnęliśmy ponadto do zbiorów przedwojennych fotografii przechowywanych w Haus Schlesien w Koenigswinter. Najstarsze wykonano pod koniec XIX wieku, najmłodsze w 1943 r., przedstawiają zatem Piławę Górną zamieszkaną przez niemiecką zasadniczo ludność w czasie niemieckich rządów
Zapraszam na fascynującą podróż przez gminę Bolków, gdzie odkryjesz majestatyczne warownie, pełne legend o bohaterach, rycerzach i damach dworu. Poznasz historię budowy i przemian, jakie nasze zamki i pałace przeszły na przestrzeni wieków. Odkryjemy dla Ciebie unikalne detale architektoniczne, które skrywają w sobie nie tylko piękno, ale także opowieści o burzliwej przeszłości. Ten przewodnik po zamkach i pałacach pomoże Ci zgłębić historię tych miejsc i odkryć je na nowo...
Zamek w Kliczkowie przez stulecia zmieniał swoich właścicieli. Począwszy od książąt piastowskich, którym zawdzięcza powstanie, przez rodziny hrabiowskie i książęce, aż po czasy nam współczesne i lata, w których należy do obecnych właścicieli. Dzięki ich pracy i zaangażowaniu zamek w Kliczkowie ponownie należy do najważniejszych budowli w regionie, jak również do najpiękniejszych w Polsce, choć niewiele brakowało, aby i ten okazały zamek bezpowrotnie uległ zniszczeniu...
Kiedyś napisałem, że nie ma miesiąca - a czasem i tygodnia - w którym nie natrafiłbym na całkiem nowe historie. I w taki właśnie sposób powstała ta książka. Bo czy można przejść obojętnie obok historii niezwykłej Japonki, która związała swoje życie ze Śląskiem? Pięknej Szwedki, która po II wojnie światowej zagrała u boku Lizy Minelli? A może o potomku człowieka, który zginął z rąk Wilhelma Tella? Zapewne niezwykłym wyda Wam się rozdział o księciu, który nie dość, że został mężem królowej Holandii...
Część kartograficzna obejmuje pogranicze Czeskiej i Saksońskiej Szwajcarii. Obejmuje wszystkie formy skalne regionu, kurorty i miasteczka oraz atrakcje przy nich, czyli: Sebnitz, Mikulášovice, Hinterhermsdorf, Jetřichovice, Růžová oraz Kuhnstal, Pravčicka brana, Idaggrottę, Affelsteione, spływy łodziami i inne. Zawiera szlaki piesze i rowerowe oraz wszystkie informacje potrzebne turyście. Mapa opisana na siatce WGS 84, zgodna z polskimi systemami nawigacyjnymi
Władysława Gil razem z Wiktorem Urbańczykiem prowadzi Dom Chleba i gospodarstwo ekologiczne w Radzimowicach. Na Świętej Srebrnej Górze od sześciu lat sieją orkisz, w Domu Chleba w tradycyjnym piecu pieką chleb, a mąkę czy kaszę orkiszową wykorzystują do przygotowania domowych zdrowych posiłków. O dobrodziejstwach płynących ze spożywania orkiszu opowiadają z entuzjazmem:
- Orkisz dla chorego jest lekarstwem, dla zdrowego - siłą i radością. Orkisz ma naturę słodką (niektórzy wyczuwają smak... orzechów), rozgrzewającą.
Zainteresowali się bliżej orkiszem, kiedy przeczytali wskazówki świętej Hildegardy, XII-wiecznej mistyczki, propagującej już wtedy zdrowe odżywianie. Zaczynali od 30 arów ziemi, teraz orkisz sieją na dwóch hektarach.
- Siałem z płachty, jak dawniej bywało, bo to było moim marzeniem - mówi Wiktor Urbańczyk. - Zboże posiane z ręki lepiej rośnie.
Na potrzeby własne i gospodarstwa agroturystycznego w Domu Zboża produkują z orkiszu mąkę razową, kaszę i otręby. Pan Wiktor piecze podpłomyki, pani Władysława chleb na zakwasie, ciasta z mąki orkiszowej, zupy wegetariańskie zagęszczane grysikiem z orkiszu. Kiedy nastają jesienne chłody, nie ma nic lepszego, jak zupa śniadaniowa z kaszy orkiszowej i żurek lub krupnik w porze obiadowej!
ZUPA ŚNIADANIOWA (przepis na 3 osoby)
Produkty: 1 szklanka kaszy orkiszowej, szczypta cynamonu, imbiru, 1 łyżka miodu, garść rodzynek, do tego orzechy, migdały (obrane, pokrojone w słupki), 2-3 jabłka pokrojone w kostkę, 2-3 figi, daktyle, trochę masła.
Kaszę wypłukać, zalać 3-4 szklankami zimnej wody, dodać szczyptę soli, gotować 10-15 minut, dodać jabłka i orzechy - gotować kolejnych 10 minut, następnie wrzucić pozostałe bakalie, trochę podgotować, na koniec dodać miód. Zupa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Takie śniadanie wspaniale rozgrzewa organizm!
KRUPNIK z kaszy orkiszowej (dla 4 osób)
Produkty: 3 filiżanki kaszy orkiszowej na 2 l wody, 3-4 marchewki, 1 duża pietruszka, średni seler, fenkuł.
Warzywa obrać, pokroić, gotować z kaszą do miękkości, doprawić solą i pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na maśle i oleju.
ŻUR
3 łyżki stołowe razowej mąki orkiszowej i 1 ząbek czosnku zalać w kamionkowym lub szklanym naczyniu 1 l ciepłej przegotowanej wody, przykryć gazą, trzymać w cieple 3-4 dni od czasu do czasu mieszając.
Warzywa (marchew, pietruszkę) ugotować w osobnym garze razem z przyprawami (tymiankiem, kurkumą, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym w ziarenkach) i kilkoma ząbkami czosnku. Jak warzywa zmiękną, dodać żur, gotować jeszcze pięć minut. Można zabielić śmietaną, podawać z ziemniakami, ugotowanym jajkiem i podsmażoną kiełbasą.
[MPP www.nj24.pl]
Jestem pełna podziwu dla pana.Pragnę pogratulowac przedsięwzięcia,też jestem zwolennikiem swojskiej, domowej żywnosci(sama robię ser i masło).
Bardzo chciałabym odwiedzić państwa,proszę o informację rezerwacji noclegów.
Z Poważaniem
Beata Kot
Witam, czy Państwo również sprzedają mąkę z orkiszu? wiesiasl@onet.pl Pozdrawiam