Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-04-17 11:23

    Zaginięcia zawsze się zdarzały. Niektórzy przepadali bez wieści, innych znajdowano martwych, byli i tacy, którzy celowo zacierali za sobą ślady. Waldemar Wilski rozpłynął się w powietrzu podczas swojego wesela. Tropy biegną równolegle przez nieświęte życie Wilskiego, aż komisarz Sonia Kranz znajduje makabryczny dowód, że zaginiony naprawdę mocno wzburzył komuś krew. Dramatyczny przebieg morderstwa wydaje się nieprawdopodobny, ale ponad sto lat temu na tych terenach wydarzyła się podobna historia

  • 2024-04-17 10:44

    Mila uwielbia kilka rzeczy: zapach farb olejnych, niekończące się rozmowy z przyjaciółką, pracę w księgarni, smak słodko-kwaśnych żelków i ciepły brzuch beagle’a o imieniu Zakładka. Ale jest coś jeszcze, co powinniście o niej wiedzieć: najbardziej na świecie kocha Karkonosze oraz wszystko, co można tam znaleźć. No, prawie wszystko! Mila nie znosi nowoczesnych apartamentowców, które nijak się mają do sudeckiej architektury, a jednak rosną w Szklarskiej Porębie niczym grzyby po deszczu

  • 2024-04-17 08:17

    Ukazał się wiosenny numer czasopisma „Sudety”. Bardzo cieszy spełnienie obietnicy redaktora prowadzącego Kamila Piotra Piotrowskiego, który kilka miesięcy zapowiedział cykliczność ukazywania się kolejnych numerów. Jeszcze bardziej cieszy objętość nowego numeru, bo dostajemy do rąk 46 stron ciekawej lektury (poprzedni numer, jak i wiele wcześniejszych były okrojone do kilku, kilkunastu stron mniej). A co dostajemy w numerze 182?

  • 2024-02-01 09:34

    555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego

  • 2024-01-10 21:30

    Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 1303Wszystkich: 13770568

Podsumowanie Dni Karpia 2021

Fot. Marcin Skiba
Fot. Marcin Skiba
2022-01-17 18:33

     Kolejna, 16 edycja Dni Karpia już za nami. Ponad 85 wydarzeń (rekordowa liczba! A razem z nowościami kulinarnymi aż 97), 11 intensywnych weekendów (od września do połowy listopada), 56% powracających uczestników i 80% zadowolonych uczestników wydarzeń, którzy wydali najwyższą ocenę organizatorom (rekord opinii na 5!). Wsparcie krótkiego łańcucha dostaw, współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami, przedstawienie oferty turystycznej bazującej na gospodarce rybackiej Doliny Baryczy to priorytety, które przyświecają Dniom Karpia. To dobry znak, że rokrocznie zwiększa się świadomość spożycia ryb i pochodzenia lokalnego karpia – a to największa nagroda za wspólny wysiłek włożony w organizację najdłuższej trwającego cyklu wydarzeń w Polsce.

     „W tym roku „Talerze RYBNYCH rozmaitości” serwowały cztery restauracje (Gospoda 8 Ryb, Karczma Górecznik, Restauracja W Starym Młynie, Restauracja Lido), ale uczestnicy już pokochali tą nową formę biesiadowania, dlatego zamierzamy w następnym roku kontynuować te wydarzenia” – mówi Anna Urbańczyk, koordynator Dni Karpia (Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”)”.

     Podczas konferencji podsumowującej ubiegłoroczne Dni Karpia, prezes Stowarzyszenia "PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy” Inga Demianiuk-Ozga przedstawiła m.in. majciekawsze spostrzeżenia z ankiet, które wypełniają uczestnicy poszczególnych wydarzeń. Wynika z nich, że:
   - najczęściej o Dniach Karpia dowiadujemy się od znajomych,
   - więcej niż połowa respondentów uczestniczy w Dniach Karpia po raz kolejny,
   - największa grupa to osoby w wieku 30-45 z wykształceniem wyższym,
   - uczestnicy pochodzą aż z 10 regionów Polski

Konkurs Mistrz Karpia 2021 na konferencji podsumowującej Dni Karpia

     Uczestnicy podsumowującej wydarzenie konferencji mieli okazję spróbować najlepszych dań z Kolacji Rybnych „Ryba do syta” i zup rybnych z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” oraz zagłosować na najlepszą z nich. Poza nagrodą publiczności, zostały również przyznane nagrody jury (professional). Jury w składzie: Barbara Jakimowicz-­Klein – dziennikarka kulinarna, Agnieszka Hajbura-Michałowska – Apetyt na Wrocław, Zbigniew Koźlik – szef kuchni Hotel Park Plaza, Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotelu, Mateusz Zielonka – zwycięzca 6 edycji MasterChef wyłoniło zwycięzców.

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z karpia została:
     - nagroda Jury professional: Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”, za danie KARPIOWE pierogi w dwóch odsłonach

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii potrawa z ryb słodkowodnych została:
     - nagroda Jury professional: Gospoda „8 Ryb”, za danie Amur w maślance z oliwą koperkową i puree ziemniaczanym z gąbką pietruszkową

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza zupa rybna z „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
     - nagroda Jury professional: Karczma „Górecznik”, za danie Krem z pieczonych buraczków z wędzonym karpiem

Mistrzem Karpia 2021 w kategorii najlepsza potrawa z kolacji „Ryba do syta” i „Talerzy RYBNYCH rozmaitości” została:
     - nagroda publiczności: Restauracja Niezły Ferment, za danie: Hrabia Sandacz w połączeniu z porem, wyeksponowany na warzywnym ratatouille

[materiały prasowe]
  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook