Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2023-09-11 20:54

    Przygotowany przez nas album powstał z czystej pasji, z rodzinnych rozmów o przeszłości i z szacunku dla dokonań minionych pokoleń piławian. Pocztówki prezentowane w tej publikacji pochodzą w większości z prywatnej kolekcji Lecha Przerwy. Siegnęliśmy ponadto do zbiorów przedwojennych fotografii przechowywanych w Haus Schlesien w Koenigswinter. Najstarsze wykonano pod koniec XIX wieku, najmłodsze w 1943 r., przedstawiają zatem Piławę Górną zamieszkaną przez niemiecką zasadniczo ludność w czasie niemieckich rządów

  • 2023-09-06 20:12

    Zapraszam na fascynującą podróż przez gminę Bolków, gdzie odkryjesz majestatyczne warownie, pełne legend o bohaterach, rycerzach i damach dworu. Poznasz historię budowy i przemian, jakie nasze zamki i pałace przeszły na przestrzeni wieków. Odkryjemy dla Ciebie unikalne detale architektoniczne, które skrywają w sobie nie tylko piękno, ale także opowieści o burzliwej przeszłości. Ten przewodnik po zamkach i pałacach pomoże Ci zgłębić historię tych miejsc i odkryć je na nowo...

  • 2023-09-06 20:03

    Zamek w Kliczkowie przez stulecia zmieniał swoich właścicieli. Począwszy od książąt piastowskich, którym zawdzięcza powstanie, przez rodziny hrabiowskie i książęce, aż po czasy nam współczesne i lata, w których należy do obecnych właścicieli. Dzięki ich pracy i zaangażowaniu zamek w Kliczkowie ponownie należy do najważniejszych budowli w regionie, jak również do najpiękniejszych w Polsce, choć niewiele brakowało, aby i ten okazały zamek bezpowrotnie uległ zniszczeniu...

  • 2023-09-06 18:14

    Kiedyś napisałem, że nie ma miesiąca - a czasem i tygodnia - w którym nie natrafiłbym na całkiem nowe historie. I w taki właśnie sposób powstała ta książka. Bo czy można przejść obojętnie obok historii niezwykłej Japonki, która związała swoje życie ze Śląskiem? Pięknej Szwedki, która po II wojnie światowej zagrała u boku Lizy Minelli? A może o potomku człowieka, który zginął z rąk Wilhelma Tella? Zapewne niezwykłym wyda Wam się rozdział o księciu, który nie dość, że został mężem królowej Holandii...

  • 2023-09-06 08:51

    Część kartograficzna obejmuje pogranicze Czeskiej i Saksońskiej Szwajcarii. Obejmuje wszystkie formy skalne regionu, kurorty i miasteczka oraz atrakcje przy nich, czyli: Sebnitz, Mikulášovice, Hinterhermsdorf, Jetřichovice, Růžová oraz Kuhnstal, Pravčicka brana, Idaggrottę, Affelsteione, spływy łodziami i inne. Zawiera szlaki piesze i rowerowe oraz wszystkie informacje potrzebne turyście. Mapa opisana na siatce WGS 84, zgodna z polskimi systemami nawigacyjnymi

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 495Wszystkich: 13470218

Spróbuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach

2017-11-03 08:53

     Upieczona na złoto gąska, kapusta i knedliki, do tego kufel miejscowego piwa, młodego wina świętomarcińskiego lub czegoś mocniejszego. W listopadzie gęś świętomarcińską zaserwuje wiele restauracji w Jesionikach. Większość z nich przyrządzi gęś według oryginalnych przepisów z miejscowych surowców.

     Znakomitej gęsi świętomarcińskiej osoby odwiedzające góry będą mogły skosztować na przykład w Pensjonacie Kovárna w miejscowości Lipová-lázně. Ucztę na świętego Marcina przygotowują też restauracje w Hotelu Toč, w Hotelu Wellness Diana, na Bozeňovie czy w hotelu Taverna w Javorníku. Na przyjęcie świętomarcińskie przy akompaniamencie muzyki zaprasza uzdrowisko Bludov, tradycyjnej gęsi według dawnego przepisu skosztują również goście pensjonatu U Petra.

     „Serwowanie gęsi świętomarcińskiej stanowi swoistą kulminację roku kulinarnego. Cieszy nas, że miejscowe restauracje i gospody tak licznie włączyły się do akcji „Skosztuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach” - powiedziała menadżer inicjatywy „Rozsmakuj się w Jesionikach” Lenka Dusová.

     „W ofercie restauracji goście znajdą przysmaki przyrządzane na najróżniejsze sposoby. Kubki smakowe może oszołomić nie tylko oryginalność przyprawienia dania głównego, ale także zup i przystawek, które zostaną przygotowane przede wszystkim z gęsich wątróbek” - dodała Lenka Dusová.

     Smakowite kąski specjałów z gęsiny można będzie popić jednym z piw, warzonych w Jesionikach (Bran, Holba, Kvasslav, Welzl) albo czymś mocniejszym, choćby słynnym Absyntem Brainsfather z Domašova. „Rozsmakuj się w Jesionikach” to długofalowa inicjatywa stowarzyszenia Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu, które dba o popularyzację oryginalnych przepisów w jesenickich kuchniach z wykorzystaniem miejscowych surowców.


Lista restauracji:
Pensjonat Běla 10 - 12.11
Lázně (sanatorium) Bludov 11.11
Pensjonat Kovárna 20.10 - 10.12
Hotel Taverna 9 - 12.11
Pensjonat U Petra 11 - 20.11
Hotel Toč 10 - 12.11
Pensjonat Trojkámen 10 - 12.11
Restauracja Bozeňov 10 - 19.11
Wellness hotel Diana 6 - 19.11

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook