Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2024-02-01 09:34

    555 zagadek o Górach Stołowych jest próbą zebrania tego, co w Górach Stołowych najciekawsze, wyjątkowe i niepospolite.Jeżeli nigdy w nich nie byłeś, ta książka pozwoli Ci przekroczyć ich granicę i zajrzeć do środka ― do ukrytych tam historii i mrocznych tajemnic. Gwarantuję, że rozdział po rozdziale coraz szerzej będzie się przed Tobą otwierać niezwykły skalny świat, w którym każda piaskowcowa skałka ma w sobie coś wyjątkowego

  • 2024-01-10 21:30

    Opracowanie poświęcone wrocławskiej gastronomii w latach 1957–1970, w którym czytelnik znajdzie informacje o jej strukturze, typach funkcjonujących zakładów oraz ich umiejscowieniu na terenie Wrocławia. Autor pisze również o prowadzonej przez lokale działalności rozrywkowej oraz przedstawia jadłospisy, opisuje też różne problemy z klientelą (gastronomiczne miscellanea). Wszystko to zostało ukazane na tle ówczesnych przemian

  • 2024-01-10 21:20

    Jak przystało na region w Europie Środkowej, ziemia kłodzka istniała i istnieje realnie, determinowana geografią lub decyzjami politycznymi, a zarazem jest tworem wyobraźni, opisywanym w wielu tekstach i językach. Badanie kultury tego obszaru wymaga zatem podejścia historycznego, skupionego na dziejach narodów i grup społecznych oraz historii ich sztuki, duchowości, obyczaju i przemysłu, jak również użycia perspektyw...

  • 2023-11-09 09:43

    Imponujący łańcuch zamków obronnych w Sudetach to część dziedzictwa Piastów, pierwszej historycznej polskiej dynastii. Z czasem Dolny Śląsk zaczął przynależeć do Królestwa Czech, które było częścią Rzeszy Niemieckiej, ale Piastowie śląscy książętami Rzeszy nigdy nie byli, w odróżnieniu np. do Podiebradów oleśnickich. Piastowie kierowali się własnościowym prawem polskim, podkreślali, że są na Śląsku „od zawsze" i otrzymali przywileje od polskiego władcy, co musiał uznać nawet cesarz

  • 2023-11-08 16:23

    Górskie wędrówki to wspaniała przygoda i mnóstwo pozytywnych doświadczeń i wspomnień – z tym stwierdzeniem zgodzi się zapewne każdy miłośnik gór. Ci z nich, którzy zostali rodzicami mogą zadawać sobie pytanie: Jak zarazić dzieci swoją pasją i miłością do wędrowania po górskich szczytach? Jak zachęcić je do odkrywania nowych miejsc i nakierować ich wrodzoną ciekawość świata na górskie szlaki? I jak nie zrazić ich do takiego rodzaju turystyki, który przecież często wiąże się z dużym wysiłkiem?

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 1266Wszystkich: 13653225

Spróbuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach

2017-11-03 08:53

     Upieczona na złoto gąska, kapusta i knedliki, do tego kufel miejscowego piwa, młodego wina świętomarcińskiego lub czegoś mocniejszego. W listopadzie gęś świętomarcińską zaserwuje wiele restauracji w Jesionikach. Większość z nich przyrządzi gęś według oryginalnych przepisów z miejscowych surowców.

     Znakomitej gęsi świętomarcińskiej osoby odwiedzające góry będą mogły skosztować na przykład w Pensjonacie Kovárna w miejscowości Lipová-lázně. Ucztę na świętego Marcina przygotowują też restauracje w Hotelu Toč, w Hotelu Wellness Diana, na Bozeňovie czy w hotelu Taverna w Javorníku. Na przyjęcie świętomarcińskie przy akompaniamencie muzyki zaprasza uzdrowisko Bludov, tradycyjnej gęsi według dawnego przepisu skosztują również goście pensjonatu U Petra.

     „Serwowanie gęsi świętomarcińskiej stanowi swoistą kulminację roku kulinarnego. Cieszy nas, że miejscowe restauracje i gospody tak licznie włączyły się do akcji „Skosztuj gęsi świętomarcińskiej w Jesionikach” - powiedziała menadżer inicjatywy „Rozsmakuj się w Jesionikach” Lenka Dusová.

     „W ofercie restauracji goście znajdą przysmaki przyrządzane na najróżniejsze sposoby. Kubki smakowe może oszołomić nie tylko oryginalność przyprawienia dania głównego, ale także zup i przystawek, które zostaną przygotowane przede wszystkim z gęsich wątróbek” - dodała Lenka Dusová.

     Smakowite kąski specjałów z gęsiny można będzie popić jednym z piw, warzonych w Jesionikach (Bran, Holba, Kvasslav, Welzl) albo czymś mocniejszym, choćby słynnym Absyntem Brainsfather z Domašova. „Rozsmakuj się w Jesionikach” to długofalowa inicjatywa stowarzyszenia Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu, które dba o popularyzację oryginalnych przepisów w jesenickich kuchniach z wykorzystaniem miejscowych surowców.


Lista restauracji:
Pensjonat Běla 10 - 12.11
Lázně (sanatorium) Bludov 11.11
Pensjonat Kovárna 20.10 - 10.12
Hotel Taverna 9 - 12.11
Pensjonat U Petra 11 - 20.11
Hotel Toč 10 - 12.11
Pensjonat Trojkámen 10 - 12.11
Restauracja Bozeňov 10 - 19.11
Wellness hotel Diana 6 - 19.11

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook