Mapy, przewodniki
Wyszukiwarka
Kalendarz imprez
Subskrypcja

Nowe wydawnictwa
  • 2023-09-11 20:54

    Przygotowany przez nas album powstał z czystej pasji, z rodzinnych rozmów o przeszłości i z szacunku dla dokonań minionych pokoleń piławian. Pocztówki prezentowane w tej publikacji pochodzą w większości z prywatnej kolekcji Lecha Przerwy. Siegnęliśmy ponadto do zbiorów przedwojennych fotografii przechowywanych w Haus Schlesien w Koenigswinter. Najstarsze wykonano pod koniec XIX wieku, najmłodsze w 1943 r., przedstawiają zatem Piławę Górną zamieszkaną przez niemiecką zasadniczo ludność w czasie niemieckich rządów

  • 2023-09-06 20:12

    Zapraszam na fascynującą podróż przez gminę Bolków, gdzie odkryjesz majestatyczne warownie, pełne legend o bohaterach, rycerzach i damach dworu. Poznasz historię budowy i przemian, jakie nasze zamki i pałace przeszły na przestrzeni wieków. Odkryjemy dla Ciebie unikalne detale architektoniczne, które skrywają w sobie nie tylko piękno, ale także opowieści o burzliwej przeszłości. Ten przewodnik po zamkach i pałacach pomoże Ci zgłębić historię tych miejsc i odkryć je na nowo...

  • 2023-09-06 20:03

    Zamek w Kliczkowie przez stulecia zmieniał swoich właścicieli. Począwszy od książąt piastowskich, którym zawdzięcza powstanie, przez rodziny hrabiowskie i książęce, aż po czasy nam współczesne i lata, w których należy do obecnych właścicieli. Dzięki ich pracy i zaangażowaniu zamek w Kliczkowie ponownie należy do najważniejszych budowli w regionie, jak również do najpiękniejszych w Polsce, choć niewiele brakowało, aby i ten okazały zamek bezpowrotnie uległ zniszczeniu...

  • 2023-09-06 18:14

    Kiedyś napisałem, że nie ma miesiąca - a czasem i tygodnia - w którym nie natrafiłbym na całkiem nowe historie. I w taki właśnie sposób powstała ta książka. Bo czy można przejść obojętnie obok historii niezwykłej Japonki, która związała swoje życie ze Śląskiem? Pięknej Szwedki, która po II wojnie światowej zagrała u boku Lizy Minelli? A może o potomku człowieka, który zginął z rąk Wilhelma Tella? Zapewne niezwykłym wyda Wam się rozdział o księciu, który nie dość, że został mężem królowej Holandii...

  • 2023-09-06 08:51

    Część kartograficzna obejmuje pogranicze Czeskiej i Saksońskiej Szwajcarii. Obejmuje wszystkie formy skalne regionu, kurorty i miasteczka oraz atrakcje przy nich, czyli: Sebnitz, Mikulášovice, Hinterhermsdorf, Jetřichovice, Růžová oraz Kuhnstal, Pravčicka brana, Idaggrottę, Affelsteione, spływy łodziami i inne. Zawiera szlaki piesze i rowerowe oraz wszystkie informacje potrzebne turyście. Mapa opisana na siatce WGS 84, zgodna z polskimi systemami nawigacyjnymi

Które z n/w pasm jest Twoim ulubionym?
Sonda
Wizyt:
Dzisiaj: 48Wszystkich: 13471110

Wrocław dobrym smakiem stoi

2017-10-26 17:03

     25 października światło dzienne ujrzała książka opracowana przez Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza, zatytułowana „Wrocław na widelcu”, w której autorzy zaprezentowali 33 godne ich zdaniem polecenia restauracje wrocławskie. Podróżując kulinarnym szlakiem, autorzy przewodnika odwiedzili wiele restauracji, a te które ich z jakiegoś względu zachwyciły, opisane zostały w książce. Tekstom towarzyszą świetne zdjęcia Wiesława Jurewicza.

     „Wrocław na widelcu” potraktować można jako swoisty przewodnik po wrocławskiej gastronomii. Cennym jest, że przedstawione zostały nie tylko uznane, ale przez to często drogie restauracje, które serwują niewielkie porcje, ale za to artystycznie podane na dużych talerzach, ale również lokale dostępne dla przeciętnych portfeli. Przy każdym opisie znajduje się ikonka informująca nas o zakresie cenowym (wyższa, średnia lub niższa kategoria cenowa), co pozwala na wstępną selekcję lokali. To dobrze, że Piotr Bikont i Robert Makłowicz pokusili się o tak duże spectrum prezentowanych obiektów, bo udowodnili tym samym, że aby dobrze zjeść, wcale nie trzeba iść do drogiej restauracji. Czasami lepiej smakować może danie podane w lokalu serwującym kiełbaski z frytkami, czy proste wydawałoby się dania kuchni egzotycznych.

     Książka zaprezentowana w literacko-muzycznym Klubie Proza nie ma ambicji przedstawiania regionalnej kuchni wrocławskiej, czy dolnośląskiej. Robert Makłowicz podczas spotkania poddał w wątpliwość, czy taka kuchnia w ogóle istnieje? Jeśli spróbować ją określić, to trzeba by sięgnąć do czasów sprzed II wojny światowej, a to było tak dawno, że obecnie zupełnie inaczej się je, używa się innych składników, które to elementy nijak nie przystają do dawnych tradycji kulinarnych Dolnego Śląska. Tożsamością kulinarną Wrocławia jest jego współczesność, a siłą różnorodność związana z różnorodnością narodowościową, jaką prezentuje obecnie Dolny Śląsk i sam Wrocław.

     Książka „Wrocław na widelcu” będzie dostępna w punktach informacji turystycznych, a za kilka dni znajdzie się w wersji elektronicznej (częściowo jest już dostępna) na stronie www.visitwroclaw.eu.

Waldemar Brygier - NaszeSudety

Galeria

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
 

Komentarze

Komentarz
Facebook